
The Cloverfield Paradox (2018)
Alternatieve titel: Cloverfield Movie
Verenigde Staten
Thriller / Sciencefiction
102 minuten
geregisseerd door Julius Onah
met Elizabeth Debicki, Daniel Brühl en Aksel Hennie
Een groep astronauten, werkzaam in een ruimtestation, doet een schokkende ontdekking die alles wat ze denken te weten op zijn kop zet. Na een uitvoering van een wetenschappelijk experiment verdwijnt de Aarde. Wanneer er bovendien een ruimteveer verschijnt, moeten de astronauten vechten om te overleven.
TRAILER
http://www.youtube.com/watch?v=j_Fz1LZETLI
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Ik vond deel 3 beter, 3*. Zaten wat geslaagde grappen in, mooie beelden en het verhaal is wel ok (niet hoogstaand).
Niet slecht en ook niets nieuws onder de zon. Altijd leuk die dreigingen vanuit de ruimte.
Ik vond deel 1 & 2 veel beter maar toch een redelijke poging om een deel 3 te maken.
Het blijft interessant hoe meningen toch altijd weer zo kunnen verschillen. Omdat ik bijna alleen maar negatieve geluiden over The Cloverfield Paradox hoorde ging ik hier echt met flinke tegenzin in. Hoewel ik de negatieve feedback wel kan plaatsen, vond ik dit vervolg in zijn totaliteit beter dan 10 Cloverfield lane, die met name door zijn finale de gehele film een negatief nasmaakje gaf. Men vloog hier totaal uit de bocht, en niet op een positieve manier. Het origineel uit 2008 blijft nog steeds onbetwist de beste, maar dit derde deel is wat mij betreft zeker weer een stapje in de goede richting.
Wat ik zo sterk vond aan Paradox (Ja, STERK ja

Wel snap ik de kritiek over een aantal scene's die totaal niet verklaard worden. Allereerst heb ik het dan over Volkov die opeens raar begint te doen. Natuurlijk snap ik dat het niet prettig is als er opeens een aantal kilo wormen in je maag zit, maar hier leek het aanvankelijk echt of hij werd aangedreven door een mystieke kracht. Ook de afgehakte maar behulpzame hand sloeg nergens op en werd totaal niet uitgewerkt. Raar dat dit soort zaken door de regiekamer komen want voor dit soort zaken hoef je echt geen oplettende kijker te zijn om hiervoor een plausibele verklaring te willen krijgen.
Echter vind ik dit niet betekenen dat de hele film hierdoor als een grote figuurlijke ramp moet worden gezien. Ja er zijn onwaarschijnlijkheden die totaal niet uitgelegd worden en ja, het had soms ook wel wat spannender gekund. Vermakelijk blijft deze Paradox wel en het word allemaal nog een stuk interessanter als je de verbanden met het origineel weet te gaan leggen zoals op deze site gedaan word:
The Cloverfield Paradox Ending Explained & How It Connects the Entire Series | Den of Geek - denofgeek.com
Dit soort voorbeelden geven aan dat The Cloverfield Paradox echt niet gemaakt is om even snel te cashen en dat de kijker aan het denken wordt gezet om na te denken over de link met het origineel. Daarnaast zorgen de paradoxale werelden voor bijna eindeloze mogelijkheden binnen het Cloverfield universum. Ik kijk dus maar wat graag uit naar deel 4 (en 5, en 6? etc.)
Paradox krijgt wat mij betreft een nette 6,5, maar omdat het moviemeter systeem (nog steeds) niet met halve punten werkt ga ik toch voor de 3 sterren.
3,0*
Redelijk...
Ik vond deel 1 & 2 veel beter maar toch een redelijke poging om een deel 3 te maken.
Heuh, Ik ken alleen het deel met de onduidelijke camcorder beelden,was overigens best spannend. Welke is nog meer gemaakt?
Heuh, Ik ken alleen het deel met de onduidelijke camcorder beelden,was overigens best spannend. Welke is nog meer gemaakt?
Cloverfield (2008)
10 Cloverfield Lane (2016)
The Cloverfield Paradox (2018)
Bedankt voor de update, weer wat geleerd
Al zijn de films geen sequals van elkaar. Ze hebben niks met elkaar te maken, behalve dan dat een groot monster in alle 3 de delen een rol heeft. Heb me er verder niet in verdiept.
Heuh, Ik ken alleen het deel met de onduidelijke camcorder beelden,was overigens best spannend. Welke is nog meer gemaakt?
Je hebt je antwoord al gevonden lees ik! Veel plezier met kijken!
Deel 2 was goed.
Dit 3e deel vond ik niet best.
De 3 delen staan los van elkaar, het zijn ook verschillende verhalen.
Deze film had niet de spanning en sfeer, die de andere 2 wel hadden.
Ik hou normaal ook niet zo van die "star trek"-achtige space ship films, maar deze ging nog net.
Ze hadden wat mij betreft het verhaal in het schip wat korter mogen maken... en nog wat langer door mogen gaan met wat er zich op aarde afspeelde...
Het loopt nu wel heel abrupt af, met een veel te groot monster zeg maar..
Toch vond ik de film al met al niet heel slecht, en geef deze film daarom een zuinige 2,5*
Cloverfield Paradox licht weer een tipje van de sluier, zoals 10 Cloverfield dat ook deed. De laatste blijft nog wel mijn favoriet, maar met Paradox heb ik me ook heel goed vermaakt. Dit is alleen wel erg sci-fi, waardoor de lage scores me niet verbazen. Erg toegankelijk is het niet. In het eerste deel vond ik het gebrek aan info een minpunt, maar hier zorgt het voor spanning. Er worden wel genoeg puzzelstukjes gegeven om je een idee te geven wat er precies aan de hand is. Dan blijft het nog giswerk, maar het stimuleert je fantasie en daardoor bleef ik wel geboeid kijken. Het einde bevat nog een mooie knipoog naar Alien: Resurrection en om nog even controversieel te eindigen: ik vond het acteerwerk en de personages wel goed.
Het nut om de bemanning te doden zie ik niet zo zitten. Evenals het onbevredigend einde van de film.
Ik vond het niettemin een aardig spektakel. De computereffecten waren prachtig. Knap om ook nog te acteurs in een niet bestaand decor te laten functioneren functioneren.
Zeker voldoende.
Ok, aanvankelijk is het nog best leuk. Weliswaar is de introductie erg stroef, alsof het hele eerste bedrijf uit de film is geknipt (misschien ook wel echt zo, om ruimte te maken voor die overbodige en niet helemaal passende scènes op aarde), maar de vreemde gebeurtenissen maken het nog best geinig. Alleen blijven die ook niet echt komen, en worden ze ingewisseld voor genreclichés. Ook is de cast weinig indrukwekkend, wat meer aan het script dan aan hen ligt.
De personages voelen als een flauwe internationale afvaardiging van geopolitieke spanningen op aarde en de dialogen en personages zijn niet best geschreven. Die arme Hennie moet een karikaturale Rus spelen, O'Dowd moet het als komische sidekick met afschuwelijke oneliners doen. AlleenMbatha-Raw weet van weinig nog knap iets te maken. Leuk om haar na haar rol in Black Mirror weer te zien. Vond de inwisselbare bombastische muziek wel wat misplaatst trouwens. Dit is geen heroïsche of spectaculaire film. 1.5*.
Om de Cloverfield films op waarde te schatten is het belangrijk om te beseffen dat het geen echte vervolgen op elkaar zijn. Het zijn tot nu toe 3 verschillende verhaallijnen die zich afspelen rondom 1 gebeurtenis. Voor de rest hebben de films weinig met elkaar gemeen. Zodoende is Cloverfield meer een merknaam waaronder interessante films worden uitgebracht dan een echte serie. 10 Cloverfield Lane was in die zin al een zeer aangename verrassing. Cloverfield Paradox vond ik iets minder spannend, maar toch zeker genietbaar.
In een tijdperk waarin clichématige superhelden films, reboots, remakes en veilige vervolgen de bioscoopslots chronisch bezet houden, is een Cloverfield merkje misschien wel nodig om nog interessante films naar het grote publiek te krijgen.
Er is niet één ding wat er duidelijk uitspringt qua slechtheid, het is gewoon ontzettend meh.
2,5*
I'm afraid if you don't ...
No one will.”
“Cloverfield” was een unieke film. Een film met veel aanhangers die uitkeken naar een vervolg op deze amusante found footage monsterfilm. Dat vervolg kwam er 8 jaren later met “10 Cloverfield lane”. Uiteindelijk heb je niet het gevoel dat deze film iets te maken heeft met de initiële film. Tot op het einde. Overduidelijk dat deze film zich na de gebeurtenissen uit “Cloverfield” situeert. En dan duikt er ineens vanuit het niets deze Netflix release op. “The Cloverfield Paradox” tracht een verklaring te geven voor alle ellende die zich afspeelt in Manhattan. En dan zitten we weer met het hele prequel en sequel gedoe, waar ik eigenlijk zo’n bloedhekel aan heb. Want dat het een connectie heeft met de originele “Cloverfield” films is overduidelijk te zien aan de filmposter.
Deze film past echter perfect in mijn straatje. Een SciFi horror dat zich afspeelt op een gesofisticeerd ruimtestation en waar de bemanningsleden hun beste beentje moeten voorzetten om hun hachje te redden. Daar heb ik nu eens een zwak voor. Het enigste probleem is dat ze zich niet moeten verdedigen tegen hatelijke en bloeddorstige ruimtewezentjes. Maar wel tegen een paradox die voor eigenaardigheden zorgt en die ze zelf veroorzaakt hebben. Zo zitten ze allemaal bovenop een gigantische deeltjesversneller die, mits het fatsoenlijk zou werken, de aarde moet voorzien van ongelimiteerde hoeveelheden energie. Hoe dat in zijn werk gaat snapte ik totaal niet. En ik twijfel eraan of de makers van de film het zelf ook snapte. De ontwikkelingen naderhand zijn enerzijds hilarisch, anderzijds eng. Maar hoofdzakelijk liggen ze in het verlengde van wat ik juist beweerde. Dit was ook niet bepaald eenvoudig om te volgen.
Het falen van de deeltjesversnelling heeft er voor gezorgd dat ze in een andere dimensie terecht komen, de aarde kwijt zijn en dat zich de meest absurde taferelen afspelen aan boord van het ruimteschip Cloverfield. Voordat ze het beseffen vinden ze een geteleporteerd persoon achter een paneel. Kruipt er een arm rond. Verdwijnen wormen uit hun verblijfplaatsen. Worden deze wormen teruggevonden op een niet zo evidente plaats. Blijkt de gyro (een soortement kompas) verdwenen te zijn. En wordt deze laatst ook weeral teruggevonden op een niet zo evidente locatie. En deze vinden ze terug met de hulp van de schrijvende op zichzelf bestaande arm (deed me meteen terugdenken aan Thing uit “The Adams Family” en de afgehakte hand uit “Evil Dead II”). Klinkt nogal bizar allemaal, niet ?
Uiteindelijk had ik net hetzelfde gevoel bij deze film als bij “10 Cloverfield Lane”. Het lijken beide totaal op zichzelf staande films die op het allerlaatste moment een kleine aanpassing meekregen om op die manier met het fenomeen “Cloverfield” gelinkt te zijn. Zowel de film uit 2016 als deze hadden initieel een andere filmtitel en kregen dan een variant opgespeld met de term Cloverfield in. Was het een paniekerige beslissing? Vreesde men in beide gevallen dat het misschien voor een financiële kater zou zorgen? En was dan de link met de film, met de meest originele marketing ooit gebruikt, een manier om voor een gelijkaardige nieuwsgierigheid te zorgen?
Bij “10 Cloverfield lane” was ik niet echt van mijn sokken geblazen. Ik ben van mening dat ze deze laatste film ook hadden moeten uitbrengen onder de titel “The God Particle” en elke verwijzing naar het Cloverfield universum beter hadden weggelaten. Als een op zichzelf staande film had men kritiek kunnen geven over wat de film is, in plaats van wat de film wou zijn. Heel bizar, maar de film heeft zelf voor een paradox gezorgd. Ondanks alles heb ik me toch kostelijk geamuseerd hiermee.
3*
Alsnog in de bioscoop: klopt dat wel? Ik kom hem niet tegen in de agenda’s.
Nee dat klopt inderdaad niet.

Er zou ooit bioscooprelease komen maar deze nieuwe melding is een bug (lang verhaal). Ik heb het weggehaald.